Uwaga! Trwa sprzedaż! Sprawdź szczegóły >>

Organizator:

Biznes Restauracje & Catering

 

PROFESJONALNE WARSZTATY DLA SZEFÓW KUCHNI

Kuchnia polska w nowoczesnej odsłonie - techniki, smaki, trendy w 2023 roku

Praktyczne warsztaty kulinarne z Adamem Chrząstowskim

Nasza rodzima kuchnia, jak każda inna podlega zmianom i rozwojowi. Zmienia się styl życia konsumentów, ich wiedza o jedzeniu i oczekiwania.

Po latach zachwytu nad wszystkim co obce, nadeszły czasy dumy z własnych produktów i tradycji kulinarnej.

Jeżeli chcesz:
  • poznać lub udoskonalić techniki kulinarne pod okiem Adama Chrząstowskiego - Szefa Kuchni z 28-letnim międzynarodowym doświadczeniem,
  • dowiedzieć się, jak przełamać stereotypy dotyczące polskiej kuchni i zadowolić swoich gości „nowym” smakiem „starych” dań,
  • nauczyć się finezyjnie dekorować i prezentować dania tak, by zaskakiwały klienta i były przyjemne dla oka, ale nie nadwyrężały budżetu restauracji,
  • otrzymać wskazówki na temat najczęściej popełnianych błędów przy łączeniu produktów serwowanych na jednym talerzu,
  • zaskoczyć swoich gości oryginalnymi polskimi potrawami w wersji premium, które wpisują się w najnowsze światowe trendy restauracyjne,
  • nauczyć się, jak zrobić ptasie mleczko z… suma,

to weź udział w ekskluzywnych i praktycznych warsztatach kulinarnych, podczas których pod okiem Adama Chrząstowskiego – przećwiczysz tajniki przygotowywania dań kuchni polskiej w nowoczesnej wersji z powszechnie dostępnych produktów.

Profesjonalne warsztaty kulinarne z Adamem Chrząstowskim to:
  • zapomniane potrawy kuchni polskiej w nowoczesnej i atrakcyjnej odsłonie,
  • intrygujące połączenia składników,
  • nowoczesne, zgodne z międzynarodowymi standardami techniki przygotowania potraw,
  • prawidłowe i rentowne definiowanie food cost,
  • praktyczna wiedza na temat kuchni polskiej.
Program warsztatów
Moduł 1

Część wykładowa (1 h)

  • Dowiesz się, jakie warunki klimatyczne wpływają na kuchnię polską.
  • Poznasz zasady sezonowania mięsa.
  • Dowiesz się, jak warunki socjologiczne i historyczne mają wpływ na dzisiejszą kuchnię polską.
  • Nauczysz się współczesnych technik przygotowywania i serwowania potraw.
  • Dowiesz się jak powszechnie stosowane produkty zmienić w wyjątkowe potrawy, dzięki nieoczywistym dodatkom i jak za pomocą odpowiedniej techniki obróbki stworzyć małe dzieło sztuki.
Moduł 2

Warsztat praktyczny (6 h)

Warsztat praktyczny z Szefem Adamem Chrząstowskim w nowoczesnym studio kulinarnym Dziamski Concept. Uczestnicy warsztatów samodzielnie pod okiem Chefa przygotują dania i poznają metody obróbki składników, które będą mogli wykorzystać w codziennej pracy szefa kuchni, przygotują wyjątkowe dania mięsne oraz wegetariańskie. Praktyczna formuła, dzięki której kompleksowo wzbogacisz swój warsztat, zachwycając swoich gości.

Każdy z uczestników samodzielnie wykona następujące dania:

  • Przystawka zimna - Ptasie mleczko z suma z koperkową emulsją i wędzonym kawiorem z pstrąga.
  • Przystawka ciepła - Wątróbki kacze skąpane w karmelu.
  • Zupa - Chowder z królikiem.
  • Danie główne wegetariańskie - Knysze z gryką, wędzonym twarogiem i orzechami.
  • Danie główne mięsne - Comber z jelenia w otulinie grzybów leśnych.
  • Deser - Zupa „NIC” w nowoczesnej odsłonie.

Dodatkowo poznasz współczesne trendy w serwowaniu potraw w myśl zasady „mniej znaczy więcej” – omówimy najczęściej popełniane błędy przy serwowaniu dań - analiza trendów z najlepszych polskich restauracji.

Wszystkie przygotowane przez Państwa potrawy mogą zostać spakowane na wynos.

Dbamy o środowisko dlatego prosimy o zabranie ze sobą opakowań wielorazowego użytku.

Co wyróżnia nasze warsztaty?

 

  • NAUKA POD OKIEM MISTRZA. Każdy uczestnik podczas szkolenia będzie mógł skonsultować swoje kulinarne wątpliwości z Adamem Chrząstowskim.
  • PRAKTYCZNE UMIEJETNOŚCI. Ekspert kulinarny przeprowadzi uczestników przez najważniejsze zagadnienia restauracyjne i pokaże, jak przygotować posiłek na światowym poziomie.
  • 100% ROZWIĄZAŃ. Gwarantujemy, że z tego spotkania wyjdziecie z gotowymi pomysłami do wdrożenia w waszej restauracji.
Warsztaty poprowadzi
Adam Chrząstowski
Adam Chrząstowski

Obecnie Executive Chef Belvedere Catering w Warszawie. Doświadczenie kulinarne zdobywał w Grecji, Szwajcarii, Holandii, Niemczech, Chinach. W Polsce w warszawskim hotelu Bristol, Sheraton Warsaw, hotelu Rialto. Od 2007 - 2019 współtworzył restauracje Ancora w Krakowie oraz Ed Red w Krakowie i Warszawie wyróżnione przez Slow Food Polska oraz przewodniki Michelin oraz Gault & Milleau. Od 2012 prowadzi działalność doradczą i szkoleniową w branży HoReCa pod nazwą Adam Chrząstowski Consulting. Prowadzi consultingi, audyty, warsztaty kulinarne oraz pokazy promocyjne w Polsce i za granicą.  2020- 2021 Dyrektor Kulinarny Hotelu Arłamów. Head Chef Bocuse d’Or Academy Poland, a od 2018 roku President Bocuse d’Or Academy Poland. W 2018 r. został wyróżniony przez Akademię Gastronomiczną w Polsce prestiżową nagrodą Mistrz Mistrzów. W 2011 r. wybrany głównym konsultantem kulinarnym w Departamencie Koordynacji Przewodnictwa Polski w Radzie Unii Europejskiej MSZ. Felietonista Food Service oraz adamchrzastowski.natemat.pl. Prowadzący programy kulinarne w Kuchni +, Adam Po Pracy, Adam Po Pracy 2, Adam Po Pracy 3, Adam w Sieci Patenty i Triki. Współautor książki „Gościnność od Kuchni". 

Miejsce i termin

28 marca 2023 r.,

Poznań

FOOD CONTENT STUDIO by Bartosz Dziamski

Warsztaty odbywają się w godzinach 10:00-17:00.

Koszt uczestnictwa
KOSZT UCZESTNICTWA

Koszt uczestnictwa w szkoleniu obejmuje:

  • Gwarancję uczestnictwa w praktycznych warsztatach prowadzonych przez doświadczonego i cenionego specjalistę,
  • Drukowany certyfikat potwierdzający uczestnictwo w warsztatach,
  • Prezentację szkoleniową w wersji elektronicznej.
 

Potrzebujesz informacji?
Skontaktuj się z nami!

Formularz kontaktowy