Uwaga! Trwa sprzedaż! Sprawdź szczegóły >>

Organizator:

    
 

PROFESJONALNE WARSZTATY DLA SZEFÓW KUCHNI – Innowacyjne Smaki Polski

Jak przygotować tradycyjne dania kuchni polskiej o autorskim charakterze – atrakcyjne dla klientów i rentowne dla restauracji?

Warsztaty poprowadzi Jakub Linka

Dlaczego warto wziąć udział w warsztatach?
  • Nauczysz się, jak zmieniać popularne produkty w innowacyjne dania kuchni polskiej, którymi zaskoczysz swoich klientów.
  • Przetestujesz w praktyce sztukę budowania zbalansowanych dań poprzez łączenie różnych smaków – jak autorsko modyfikować tradycyjne i dobrze znane potrawy kuchni polskiej.
  • Pod okiem Jakuba Linki, doświadczonego Szefa Kuchni, przećwiczysz sprawdzone patenty kulinarne oraz poznasz autorskie rozwiązania stosowane w Blonde&Bikini.
Nasze profesjonalne warsztaty kulinarne to:
  • Zaskakujące wykorzystanie ogólnodostępnych produktów.
  • Ciekawe połączenia składników – pomysły na urozmaicenie dań kuchni polskiej i nie tylko.
  • Nowoczesne techniki np. konserwacja żywności poprzez dehydrację.

 

 

 

 

 

Podczas warsztatów:
  • dowiesz się między innymi o specyfikacji pracy z dziczyzną oraz stosowanych ziołach, a także jak pracować z glutenem,
  • przygotujesz dania o niespotykanych dotąd kompozycjach smakowych, które z powodzeniem włączysz do menu świąteczno-noworocznego,
  • nauczysz się, jak wykorzystywać w swojej codziennej praktyce wędzenie oraz fermentację,
  • zrozumiesz, że tradycyjne może być jednocześnie nowoczesne – autorskie propozycje dobrze znanych potraw pomogą zbudować atrakcyjne menu i zwiększyć rentowność Twojej restauracji. 
Program warsztatów
Moduł I

Fuzja tradycji i nowatorstwa

  • Techniki konserwacji żywności poprzez dehydrację, wędzenie oraz fermentację,
  • Proces powstawania glutenu i pracę z glutenem,
  • Specyfikacja pracy z dziczyzną oraz stosowanie ziół,
  • Nurt „0 waste” – czy ekologia i rentowność idą w parze,
  • Budowanie kompozycji dania poprzez balansowanie różnymi smakami.
Moduł II

Tradycyjne menu w innowacyjnej odsłonie – potrawy świąteczno-noworoczne

Wszyscy uczestnicy warsztatów w praktyczny sposób wykorzystają wiedzę zdobytą w części teoretycznej i pod okiem Jakuba Linki przygotują:

  • Przystawkę ciepłą: bliny gryczane z wędzonym halibutem, kwaśną śmietaną i szczypiorkiem,
  • Przystawkę zimną: smalec z fasoli, buraki i chrzan,
  • Zupę: barszcz na zakwasie z majerankiem, malinami i uszka z grzybami,
  • Danie główne mięsne: bigos na dziczyźnie, wędzonej słoninie, z grzybami i cząbrem,
  • Danie główne wegetariańskie: pierogi z wędzonym twarogiem, ziemniakami, kminkiem,
  • Deser: ptyś z kremem rozmarynowym i jagodami.
Co wyróżnia nasze warsztaty?
  • Nastawienie na praktykę – uczestnicy warsztatów samodzielnie przygotują dania i poznają metody obróbki składników, które będą mogli wykorzystać w codziennej pracy szefa kuchni.
  • 100% interakcji – każdy z uczestników będzie mógł skonsultować wszystkie etapy swojej pracy z prowadzącym Jakubem Linką.
  • Żadnej zbędnej teorii – nie marnujemy Waszego czasu. Warsztaty poprowadzi ekspert, który pokaże wyłącznie najlepsze rozwiązania kulinarne.
Warsztat poprowadzi
Jakub Linka
Jakub Linka

Kucharz młodego pokolenia, freelancer wyznaczający nowe standardy w dzisiejszej gastronomii. Warsztat zdobyty w najlepszych poznańskich restauracjach – SPOT., Ratuszova, Oskoma, czy F***ing Delicious – w pełni zaprezentował stojąc na czele Blonde&Bikini, gdzie przez półtora roku pełnił obowiązki szefa kuchni.
Odkąd zakończył współpracę ze stacjonarną restauracją jego autorski projekt – ASTROGASTRO – spotkać można w całym kraju, gdzie realizuje warsztaty, wydarzenia w formule pop up, kolacje degustacyjne czy konsultacje.  Doświadczenie szefa kuchni wzbogacone o inspiracje zwożone z podróży przekładają się na rozpiętość działalności, której się podejmuje.
 

Jego styl to w dużej mierze eklektyczny fusion, który polega nie tylko na kombinacjach smaków, ale i technik, które podgląda latając po całym świecie. Mimo wszędobylskości to kuchnia polska jest jego największą sympatią. Kuchnię ASTROGASTRO charakteryzują sezonowe produkty w niekonwencjonalnych połączeniach i wyróżniająca się forma, często łącząca w sobie wiele styli – od streetfoodu po fine dining.
Jako trener prowadzący warsztaty współpracował szeregiem akademii kulinarnych oraz Lasami Państwowymi.

Koszt uczestnictwa
WERSJA STANDARD

Koszt uczestnictwa w szkoleniu wynosi 2199 zł netto i obejmuje:

  • gwarancję uczestnictwa w praktycznym szkoleniu prowadzonym przez doświadczonego i cenionego specjalistę,
  • certyfikat potwierdzający uczestnictwo w szkoleniu.
 

Potrzebujesz informacji?
Skontaktuj się z nami!

Formularz kontaktowy