Uwaga! Trwa sprzedaż! Sprawdź szczegóły >>

Organizatorzy:

   
 

Certyfikowane warsztaty stacjonarne

Profesjonalne warsztaty dla szefów kuchni
- kiszonki i fermentacje

Jak dzięki wykorzystaniu prostych składników przygotować innowacyjne danie, które zachwyci gości?

Warsztaty poprowadzi Michał Kępiński

Jeżeli chcesz:
  • Zobaczyć, jak zmienić z pozoru powszechne produkty w innowacyjne kiszonki i jak komponować je z daniami w swojej restauracji,
  • Otrzymać fachowe wskazówki, na co zwracać uwagę przy doborze produktów do procesu kiszenia i fermentacji,
  • Poznać wpływ fermentacji i kiszenia na zdrowie poprzez zastosowanie odpowiednich technik i zasad,

To weź udział w ekskluzywnych praktycznych warsztatach, podczas których pod okiem Michała Kępińskiego - doświadczonego Szefa Kuchni przećwiczysz podstawowe techniki fermentacji i kiszenia produktów takich jak: burak, ogórki, marchew, truskawki czy pomidory.

Nasze profesjonalne warsztaty kulinarne to:
  • Zaskakujące wykorzystanie ogólnodostępnych warzyw i owoców
  • Ciekawe połączenia składników – kilka pomysłów na urozmaicenie dań kuchni polskiej
  • Nowoczesne techniki fermentacji i kiszenia
  • Atrakcyjne formy podania i nietypowe wykończenie dań

 

 

 

 

 

TYLKO U NAS!

W trakcie warsztatów przećwiczysz tajniki kulinarne wykorzystywane przez Michała Kępińskiego oraz poznasz jego autorskie rozwiązania i:

  • Zdobędziesz szeroką wiedzę na temat technik i patentów kiszenia i fermentacji oraz wykorzystywania produktu do maksimum,
  • Przygotujesz pozycje m.in. z buraka, pomidorów, i ogórków w oryginalnych i niespotykanych dotąd kompozycjach smakowych
  • Otrzymasz wskazówki na temat odpowiedniego łączenia i prezentowania dań, które powoduje, że gość „je już oczami”,
  • Poznasz najlepsze sposoby obróbki powszechnie dostępnych składników, tak aby stały się atrakcyjnymi i innowacyjnymi dodatkami, co przełoży się na wysokiej jakości smak kompletnych dań,
  • Dowiesz się, jak dzięki wykorzystaniu prostych składników zachwycić gości smakiem i innowacyjnością dania.
Program warsztatów

Część teoretyczna

  1. Zapoznanie z zagadnieniem fermentacji, jej charakterystyki oraz różnorodności procesów.
  2. Podział produktów fermentowanych oraz metod ich wytwarzania.
  3. Wpływ produktów fermentowanych na zdrowie.
  4. Degustacja kiszonek tworzonych przez prowadzącego.

Część praktyczna

  1. Zakwas buraczany na palonym sianie z gorczycą i hibiskusem
  2. Garum na bazie makreli, pomidorów i świeżego czosnku
  3. Marchewki kiszone w jogurcie z nasionami  rzeżuchy, koprem i czarnuszką
  4. Daikon misozuke z kwiatami bzu
  5. Truskawki kiszone w soli z glonami kombu i estragonem
  6. Czerwone kimchi z ananasem i sosem ostrygowym
  7. Ogórki gruntowe kiszone w solance z piwem, chrzanem i czarną porzeczką
  8. Ocet pomidorowy z lubczykiem
Co wyróżnia nasze warsztaty?
  • Warsztat kulinarny – uczestnicy warsztatów samodzielnie pod okiem prowadzącego przygotują dania i poznają metody obróbki składników, które będą mogli wykorzystać w codziennej pracy szefa kuchni.
  • 100% interakcji – każdy z uczestników będzie mógł skonsultować każdy etap pracy z prowadzącym Michałem Kępińskim.
  • Żadnej zbędnej teorii – nie marnujemy Waszego czasu. Warsztaty poprowadzi ekspert, który pokaże wyłącznie najlepsze rozwiązania kulinarne.
Warsztat poprowadzi
Michał Kępiński
Michał Kępiński

Szef kuchni oraz miłośnik fermentacji. Swoje doświadczenie zdobywał pracując między innymi w odznaczonej 1 gwiazdką Michelin restauracji KOKS z Wysp Owczych oraz posiadającej 2 gwiazdki Michelin oraz numer 35 na liście "San Pellegrino 50 best Maaemo" z Oslo. Pracował również w kilku modnych warszawskich restauracjach. Od prawie 10 lat zajmuje się tematem fermentacji kisząc warzywa, owoce, ryby, mięso czy kwiaty wciąż poznając i tworząc innowacyjne smaki i aromaty. Od kilku lat wydaje kolacje degustacyjne na Łotwie, których tematem jest fermentacja i dzikie rośliny jadalne. W branży ma miano „Kiszonkowego guru”.

Miejsce i termin

25 lipca 2022 r., Poznań
The Kitchen Studio Kulinarne, ul. Wichrowa 18a

The Kitchen Studio Kulinarne
 

Warsztaty odbywają się w godzinach 10:00-17:00.

 

         
Koszt uczestnictwa
WERSJA STANDARD

Ta wersja zawiera:

Koszt uczestnictwa w szkoleniu wynosi 1999 zł netto i obejmuje:

  • Gwarancję uczestnictwa w praktycznych warsztatach prowadzonych przez doświadczonego i cenionego specjalistę,
  • Drukowany certyfikat potwierdzający uczestnictwo w warsztatach,
  • Przerwy kawowe i lunch.
Ostatnie miejsca w przedsprzedaży!

Przy zgłoszeniu do 3 lipca 2022 r. - taniej o 500 zł netto!

Poznań

25.07.2022

 

Potrzebujesz informacji?
Skontaktuj się z nami!

Formularz kontaktowy