Uwaga! Trwa sprzedaż! Sprawdź szczegóły >>

Patronat medialny:

Business Restauracje i Catering

 

PROFESJONALNE WARSZTATY DLA SZEFÓW KUCHNI

Wieprzowina – jak przygotować wyjątkowe menu złożone z dań mięsnych i podrobów?

Warsztaty poprowadzi Paweł Zasławski

Weź udział w szkoleniu, jeśli chcesz:
  • poznać zastosowania poszczególnych elementów wieprzowych i podrobów oraz odkryć nietuzinkowe połączenia smaków,
  • wprowadzić do swojej kuchni nowości z wieprzowiny i poszukujesz inspiracji,
  • łamać stereotypy dotyczące podawania dań i zadowolić swoich gości „nowym” smakiem „starych” dań,
  • poznać różnice i rozwiać wątpliwości co do metod obróbki mięsa wieprzowego,
  • nauczyć się dekorować i prezentować dania tak, by zaskakiwały klienta i były przyjemne dla oka i smaczne dla podniebienia,
  • wiedzieć, jak prawidłowo przygotować dania wieprzowiny i przyciągnąć klientów do Twojej restauracji niebanalnym smakiem,
  • dowiedzieć się jakie rasy świń są najlepsze do poszczególnych dań,
  • zadziwić swoich gości oryginalnością dań, które wpisują się w światowe trendy restauracyjne,
  • zrozumieć, dlaczego małe masarnie pracują na sukces Twojej restauracji,
  • nauczyć się jak zrobić deser z… dodatkiem skwarków wieprzowych i chipsami z boczku.
Warsztaty kulinarne Wieprzowina – jak przygotować wyjątkowe menu złożone z dań mięsnych i podrobów? to:
  • Zaskakujące wykorzystanie ogólnodostępnych składników – mięsa wieprzowego i podrobów.
  • Intrygujące połączenia smaków.
  • Serwowanie dań w duchu nowoczesności i klasyki.
  • Tajniki food cost.
  • Atrakcyjne formy podania i nietypowe wykończenia dań.
PROGRAM WARSZTATÓW
Moduł 1

Część wykładowa (1h)

  • Rasy świń – porównanie.
  • Podział porcjowania mięsa. Specyfikacja
  • Charakterystyka mięsa wieprzowego. Wartości i zastosowanie.
  • Tradycyjne vs. Nowoczesne metody obróbki mięsa.
  • Przechowywanie mięsa. Jak to robić, aby nie straciło jakości?
  • Gdzie najlepiej kupować mięso. Czy mała masarnia jest receptą na sukces?
Moduł 2

Warsztat praktyczny (6h)

Każdy z uczestników wykona następujące dania:

  • PRZYSTAWKI ZIMNE – Pâté z wątroby wieprzowej z piklowanymi rodzynkami, karmelizowaną cebulą, prażonymi migdałami i puree z pieczonego jabłka.
  • PRZYSTAWKA CIEPŁA – Konfitowany ozór wieprzowy z boczniakiem mikołajkowym, chrzanowym sosem veloute, majonezem sojowym i kruszonką z sera lazur.
  • ZUPA – Zalewajka na wywarze wieprzowym z domową białą kiełbasą, maślanym puree ziemniaczanym i oliwą ze szczypiorku.
  • DANIA GŁÓWNE – Wolno gotowana polędwiczka wieprzowa w boczku z puree z selera z oliwą truflową i chipsami z jarmużu.
  • DANIE GŁÓWNE – Buła maślana z szarpaną karkówką wieprzową, piklowaną czerwoną cebulą, kiszonym ogórkiem, majonezem sriracha i domowym sosem BBQ.
  • DESER – Mus czekoladowy ze skwarkami wieprzowymi i chipsami z boczku.
Co wyróżnia nasze warsztaty?

Nastawienie na praktykę – uczestnicy warsztatów samodzielnie przygotują dania i poznają metody obróbki składników, które będą mogli wykorzystać w codziennej pracy szefa kuchni.

100% interakcji – każdy z uczestników będzie mógł skonsultować wszystkie etapy swojej pracy z prowadzącym Pawłem Zasławskim.

Żadnej zbędnej teorii – nie marnujemy Waszego czasu. Warsztaty poprowadzi ekspert, który pokaże wyłącznie najlepsze rozwiązania kulinarne.

Wszystkie przygotowane przez Państwa potrawy mogą zostać spakowane na wynos.

Dbamy o środowisko dlatego prosimy o zabranie ze sobą opakowań wielorazowego użytku.

WARSZTATY POPROWADZI
Paweł Zasławski
Paweł Zasławski

Pracował w najlepszych poznańskich restauracjach. Przez dwa lata był zastępcą w restauracji Muga odznaczonej niedawno gwiazdką Michelin. Od ponad pięciu lat tworzy autorskie menu w restauracji Monka w Toruniu i w pełni realizuje swoją pasję do gotowania. W międzyczasie zdobył tytuł Kucharz Odkrycie Roku w plebiscycie magazynu Kuchnia, gdzie przez długi czas publikował autorskie felietony. Od kilku lat prowadzi liczne warsztaty w akademii kulinarnej SPOT i akademii Studio A, które cieszą się dużą popularnością i spełniają oczekiwania nawet najbardziej wymagających uczestników.

Koszt uczestnictwa
WERSJA STANDARD

Ta wersja zawiera:

  • gwarancję uczestnictwa w praktycznym szkoleniu prowadzonym przez doświadczonego i cenionego specjalistę,
  • certyfikat potwierdzający uczestnictwo w szkoleniu.
 

Potrzebujesz informacji?
Skontaktuj się z nami!

Formularz kontaktowy