Uwaga! Trwa sprzedaż! Sprawdź szczegóły >>

Organizator:

HR Business Partner                   

 

Szkolenie online live

Żywienie i suplementacja koni wierzchowych i hodowlanych w okresie wiosenno-letnim

Jak prawidłowo bilansować dietę i suplementować konie w okresie pastwiskowym?

Szkolenie poprowadzi Anna Pięta
Jeśli jesteś hodowcą, jeźdźcem, zootechnikiem, interesujesz się hodowlą koni i jeździectwem lub konie są Twoją pasją i chcesz dowiedzieć się:
  • na co narażone są konie w okresie wiosenno-letnim i jakie pozytywne aspekty, ale również zagrożenia, niesie ze sobą okres pastwiskowy,
  • jak poprowadzić żywieniowo konie, aby pomóc im w łagodnym przejściu z okresu zimowego w sezon pastwiskowy,
  • jakie składniki odżywcze są szczególnie ważne i potrzebne koniom w tym okresie, których może im brakować, a które mogą pojawić się w wiosennej diecie w nadpodaży,
  • jakie są różnice w żywieniu koni w zależności od ich użytkowania i aktywności, np. sportowe, rekreacyjne, konie starsze, klacze w kryciu, karmiące oraz źrebięta,
  • jak układać dietę, dobierać suplementy i dbać o konie tak, aby zminimalizować ryzyko schorzeń spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem, uniknąć deficytu składników pokarmowych i zapewnić im dobrą kondycję na wiosnę,

Weź udział w szkoleniu, podczas którego pod okiem Anny Pięty, specjalistki ds. żywienia koni, poznasz wszystkie aspekty prawidłowego żywienia koni sportowych, rekreacyjnych i hodowlanych.

Co zyskasz uczestnicząc w szkoleniu?
  • Wiedzę na temat specyfiki budowy układu pokarmowego konia, przebiegu procesów trawiennych i zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze, zwłaszcza w okresie wiosenno-letnim.
  • Pewność, jak właściwie zadbać wiosną i latem o konie hodowlane i te użytkowane wierzchowo. 
  • Skomponujesz właściwą dietę w zależności od kondycji konia, jego stanu zdrowia oraz rodzaju użytkowania (koń sportowy, rekreacyjny, hodowlany).
  • Wdrożysz właściwą suplementację i będziesz wiedział jakiego rodzaju preparaty stosować i kiedy są one tak naprawdę potrzebne w diecie. 
  • Poznasz tajniki hodowli i żywienia stosowane z sukcesem w wielu stadninach przez Annę Piętę i zastosujesz je w swojej hodowli.
Program szkolenia
Moduł I

Układ pokarmowy koni, przebieg procesów trawiennych i podstawowe reguły żywienia koni

  • Jama gębowa i żucie pokarmu – budowa i wpływ prawidłowego funkcjonowania na przyswajanie pokarmu
  • Żołądek, jelito cienkie i jelito ślepe – najbardziej newralgiczne elementy przewodu pokarmowego
  • Trawienie w przewodzie pokarmowym – jak przebiega trawienie etap po etapie i co może wpływać na zaburzenie tego procesu
  • Podstawowe zasady karmienia – jak ich przestrzeganie wpływa na kondycję zdrowotną i psychiczną konia
Moduł II

Jak prawidłowo przygotować konie pod względem żywieniowym do sezonu pastwiskowego, aby uniknąć zaburzeń metabolicznych i trawiennych związanych z młodą zielonką pastwiskową oraz jak dbać o właściwą dietę i suplementację koni w tym okresie

  • Wartość pokarmowa najważniejszych pasz naturalnych  – które z nich są szczególnie niezbędne w końskiej diecie
  • Podstawowe składniki pokarmowe – jak kształtuje się zapotrzebowanie na poszczególne elementy w zależności od rodzaju użytkowania koni
  • Najczęstsze problemy okresu wiosenno-letniego – na co trzeba zwrócić szczególną uwagę w początkach sezonu pastwiskowego oraz latem, aby uniknąć schorzeń wynikających z nieprawidłowej diety, deficytu lub nadpodaży niektórych składników pokarmowych i zbyt szybkiego przejścia z systemu żywienia zimowego na pastwiskowe
  • Analiza stanu zdrowia oraz dobór diety z uwzględnieniem aktywności konia, jego zdrowia i kondycji oraz etapu życia i stopnia rozwoju
  • Kontrola i korekta diety – jakie komponenty diety i w jakich proporcjach dobierać, aby ułożyć dobrze zbilansowaną dawkę pokarmową oraz jakie sygnały świadczą o źle dobranej diecie - na co zwrócić uwagę  i jak ją na bieżąco korygować
Moduł III

Żywienie koni w okresie wiosenno-letnim w zależności od ich użytkowania, m.in. konie sportowe, rekreacyjne, starsze, klacze hodowlane i źrebięta

  • Konie sportowe  użytkowane w sporcie całorocznie oraz konie dyscyplin sezonowych – jak ułożyć zbilansowaną dietę regeneracyjną, wzmacniającą oraz jak żywić w okresie zwiększonej aktywności sportowej
  • Konie rekreacyjne – jak dopasować dawki pokarmowe odpowiednie do wykonywanej pracy
  • Konie starsze - jak zapewnić im odpowiednią opiekę żywieniową i jakie składniki dobierać do diety mając na uwadze różnego rodzaju schorzenia charakterystyczne dla seniorów
  • Klacze i źrebięta – jak poprowadzić żywieniowo klacze wysoko źrebne i karmiące, jak suplementować klacze w kryciu, jak sprawować opiekę nad sysakiem i starszym źrebięciem oraz odsadkiem
Moduł IV

Podsumowanie i pytania od uczestników

Szkolenie poprowadzi
Anna Pięta

mgr inż. zootechnik, hodowca i specjalista ds. żywienia koni, z 20 letnią praktyką zawodową zdobytą w państwowych stadninach w Niemczech (Neustadt Dosse) i Polsce (Państwowa Stadnina Koni Walewice, gdzie przez wiele lat pracowała na stanowisku gł.specjalisty ds. hodowli koni ). Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, od wielu lat współpracująca ze środowiskiem hodowców i lekarzy weterynarii, Polskim Związkiem Hodowców Koni oraz specjalistycznymi firmami badawczo-rozwojowymi, paszowymi, suplementacyjnymi; autorka licznych publikacji, prelekcji i wykładów na temat prawidłowego żywienia koni, współtwórca i współwłaściciel polskiej marki paszowo-suplementacyjnej Equine NutriPlan.

Koszt uczestnictwa
KOSZT UCZESTNICTWA

Ta wersja zawiera:

  • gwarancję uczestnictwa w praktycznym szkoleniu prowadzonym przez doświadczonego i cenionego specjalistę,
  • certyfikat potwierdzający uczestnictwo w szkoleniu.
KOSZT UCZESTNICTWA

Ta wersja zawiera:

  • gwarancję uczestnictwa w praktycznym szkoleniu prowadzonym przez doświadczonego i cenionego specjalistę,
  • certyfikat potwierdzający uczestnictwo w szkoleniu,
  • dostęp do nagrania szkolenia przez 14 dni po zakończeniu.
Wybierz swoją wersję
 

Potrzebujesz informacji?
Skontaktuj się z nami!

Formularz kontaktowy