Uwaga! Trwa sprzedaż! Sprawdź szczegóły >>

Patronat medialny:

HR Business Partner

 

WARSZTATY ONLINE

Żywienie i suplementacja koni w okresie jesienno-zimowym

Jak prawidłowo dobierać dawki pokarmowe i suplementować konie w okresie jesieni i zimy?

Warsztaty online poprowadzi Anna Pięta
Jeśli jesteś hodowcą, jeźdźcem, zootechnikiem, interesujesz się hodowlą koni i jeździectwem i chcesz dowiedzieć się:
  • na co narażone są konie w okresie jesienno-zimowym i jak pomóc przetrwać im ten okres w dobrym zdrowiu,
  • jakie składniki odżywcze są szczególnie ważne i potrzebne koniom w okresie jesiennym a których może im brakować  oraz jak zapewnić koniom  ich odpowiednią podaż zimą,
  • jakie są różnice w żywieniu koni w zależności od ich wieku, użytkowania i aktywności, np. sportowej, rekreacyjnej, jak żywić konie młode w 1-wszym roku życia a jak klacze źrebne,
  • jak układać dietę, dobierać suplementy i dbać o konia tak, aby wzmocnić jego odporność, uniknąć deficytu składników pokarmowych i zapewnić mu dobrą kondycję na wiosnę

Weź udział w praktycznym szkoleniu online, podczas którego pod okiem Anny Pięty, specjalistki ds. żywienia koni, poznasz wszystkie aspekty prawidłowego żywienia koni sportowych, rekreacyjnych i hodowlanych.

Co zyskasz uczestnicząc w szkoleniu?
  • Wiedzę na temat specyfiki budowy układu pokarmowego konia, przebiegu procesów trawiennych i zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
  • Pewność, jak właściwie zadbać zimą o konie hodowlane i te użytkowane wierzchowo. 
  • Skomponujesz właściwą dietę w zależności od kondycji konia, jego stanu zdrowia oraz rodzaju użytkowania (koń sportowy, rekreacyjny, hodowlany).
  • Wdrożysz właściwą suplementację i będziesz wiedział jakiego rodzaju preparaty stosować i kiedy są one niezbędna w diecie. 
  • Poznasz tajniki hodowli i żywienia stosowane z sukcesem w wielu stadninach przez Annę Piętę i zastosujesz je w swojej hodowli.
PROGRAM WARSZTATÓW
Moduł I

Układ pokarmowy koni, przebieg procesów trawiennych i podstawowe reguły żywienia koni

  • Jama gębowa i żucie pokarmu – budowa i wpływ prawidłowego funkcjonowania na przyswajanie pokarmu
  • Żołądek, jelito cienkie i jelito ślepe – najbardziej newralgiczne elementy przewodu pokarmowego
  • Trawienie w przewodzie pokarmowym – jak przebiega trawienie etap po etapie i co może wpływać na zaburzenie tego procesu
  • Podstawowe zasady karmienia – jak ich przestrzeganie wpływa na kondycję zdrowotną i psychiczną konia
Moduł II

Zapotrzebowanie organizmu konia w okresie jesienno-zimowym na składniki pokarmowe (w zależności od rodzaju użytkowania) - jak prawidłowo układać dietę i dbać o właściwe odżywianie i suplementację koni w tym okresie

  • Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jesienią i zimą – które z nich są szczególnie niezbędne w końskiej diecie
  • Podstawowe składniki pokarmowe – jak kształtuje się zapotrzebowanie na poszczególne elementy w zależności od rodzaju użytkowania koni
  • Analiza stanu zdrowia z uwzględnieniem aktywności konia, jego zdrowia i kondycji oraz etapu życia i stopnia rozwoju
  • Zbilansowana dieta zimowa – jakie składniki/komponenty diety i w jakich proporcjach dobierać, aby ułożyć dobrze zbilansowaną dawkę pokarmową
  • Kontrola i korekta diety  – jakie sygnały świadczą o źle dobranej diecie -  na co zwrócić uwagę, jak reagować  i jak  na bieżąco korygować dawkę pokarmową
Moduł III

Żywienie koni zimą w zależności od ich użytkowania - konie sportowe, rekreacyjne, klacze hodowlane, roczniaki

  • Konie sportowe  użytkowane w sporcie całorocznie oraz konie dyscyplin sezonowych – jak ułożyć zbilansowaną dietę w okresie mniejszej aktywności sportowej i w okresie startowym
  • Konie rekreacyjne – jak zapewnić im aktywność i odpowiednie dawki pokarmowe tak, aby przygotować je do kolejnego sezonu
  • Roczniaki – jak dobrać odpowiednią dietę i suplementy, aby zapewnić dobrą kondycję roczniaka podczas pierwszej zimy
  • Klacze hodowlane – jak suplementować klacze jałowe przygotowywane do pokrycia na wiosnę oraz klacze wysoko źrebne, gdy miesiące zimowe są ostatnim trymestrem ciąży
Moduł IV

Podsumowanie i pytania od uczestników szkolenia

WARSZTATY POPROWADZI
Anna Pięta

mgr inż. zootechnik, hodowca i specjalista ds. żywienia koni, z 20 letnią praktyką zawodową zdobytą w państwowych stadninach w Niemczech (Neustadt Dosse) i Polsce (Państwowa Stadnina Koni Walewice, gdzie przez wiele lat pracowała na stanowisku gł.specjalisty ds. hodowli koni ). Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, od wielu lat współpracująca ze środowiskiem hodowców i lekarzy weterynarii, Polskim Związkiem Hodowców Koni oraz specjalistycznymi firmami badawczo-rozwojowymi, paszowymi, suplementacyjnymi; autorka licznych publikacji, prelekcji i wykładów na temat prawidłowego żywienia koni, współtwórca i współwłaściciel polskiej marki paszowo-suplementacyjnej Equine NutriPlan.

Miejsce i termin
22 października 2022 r.
   Szkolenie Online
Warsztaty odbywają się w godzinach 10:00-16:00.
 
Koszt uczestnictwa
KOSZT UCZESTNICTWA

Ta wersja zawiera:

  • gwarancję uczestnictwa w praktycznym szkoleniu prowadzonym przez doświadczonego i cenionego specjalistę,
  • certyfikat potwierdzający uczestnictwo w szkoleniu.
KOSZT UCZESTNICTWA

Ta wersja zawiera:

  • gwarancję uczestnictwa w praktycznym szkoleniu prowadzonym przez doświadczonego i cenionego specjalistę,
  • certyfikat potwierdzający uczestnictwo w szkoleniu,
  • dostęp do nagrania szkolenia przez 14 dni po zakończeniu.
Wybierz swoją wersję
 

Potrzebujesz informacji?
Skontaktuj się z nami!

Formularz kontaktowy