Uwaga! Trwa sprzedaż! Sprawdź szczegóły >>
Miejsce i termin

27 marca 2019 r., Poznań
The Kitchen Studio Kulinarne, ul. Wichrowa 18a

The Kitchen Studio Kulinarne
 

Warsztaty odbywają się w godzinach 09:00-16:00.

Prowadzący
Adam Chrząstowski
Adam Chrząstowski

Obecnie Executive Chef Belvedere Catering w Warszawie. Doświadczenie kulinarne zdobywał w Grecji, Szwajcarii, Holandii, Niemczech, Chinach. W Polsce w warszawskim hotelu Bristol, Sheraton Warsaw, hotelu Rialto. Od 2007 - 2019 współtworzył restauracje Ancora w Krakowie oraz Ed Red w Krakowie i Warszawie wyróżnione przez Slow Food Polska oraz przewodniki Michelin oraz Gault & Milleau. Od 2012 prowadzi działalność doradczą i szkoleniową w branży HoReCa pod nazwą Adam Chrząstowski Consulting. Prowadzi consultingi, audyty, warsztaty kulinarne oraz pokazy promocyjne w Polsce i za granicą.  2020- 2021 Dyrektor Kulinarny Hotelu Arłamów. Head Chef Bocuse d’Or Academy Poland, a od 2018 roku President Bocuse d’Or Academy Poland. W 2018 r. został wyróżniony przez Akademię Gastronomiczną w Polsce prestiżową nagrodą Mistrz Mistrzów. W 2011 r. wybrany głównym konsultantem kulinarnym w Departamencie Koordynacji Przewodnictwa Polski w Radzie Unii Europejskiej MSZ. Felietonista Food Service oraz adamchrzastowski.natemat.pl. Prowadzący programy kulinarne w Kuchni +, Adam Po Pracy, Adam Po Pracy 2, Adam Po Pracy 3, Adam w Sieci Patenty i Triki. Współautor książki „Gościnność od Kuchni". 

Co wyróżnia nasze warsztaty?
  • Warsztat kulinarny – uczestnicy warsztatów samodzielnie pod okiem prowadzącego przygotują dania i poznają metody obróbki składników, które będą mogli wykorzystać w codziennej pracy szefa kuchni
  • 100% interakcji – każdy z uczestników będzie mógł skonsultować każdy etap pracy z prowadzącym Adamem Chrząstowskim
  • Żadnej zbędnej teorii – nie marnujemy Twojego czasu. Warsztaty poprowadzi ekspert, który pokaże wyłącznie najlepsze rozwiązania kulinarne
Program
CZĘŚĆ I
2h

Jak stworzyć autorskie menu oparte na daniach z mięsa wołowego i podrobów?

WOŁOWINA I JEJ RODZAJE

  • Rasy i ich przydatność.
  • Dobrostan zwierząt – snobizm czy konieczność? Co powinniśmy wiedzieć o życiu zwierzęcia, uboju i okolicznościach poubojowych?
  • Podział tuszy wołowej – od ryjka do ogonka.
  • Techniki obróbki i zastosowanie poszczególnych elementów wołowych.

SEZONOWANIE & STEKI

  • Jak powszechnie stosowane produkty zmienić w wyjątkowe potrawy i dzięki zastosowaniu odpowiedniej techniki obróbki stworzyć małe dzieło sztuki.
  • Marynowanie – po co to robimy? Co zyskujemy a co tracimy?
  • Sezonowanie na mokro vs sezonowanie na sucho.
  • Selekcja mięsa na steki sezonowane.
  • Kalkulacja steków – w jaki sposób zadbać o prawidłowy food cost, a jednocześnie usatysfakcjonować gościa wysoką jakością i stosunkowo niską ceną?
  • Jak zaskoczyć naszych Gości na talerzu? Pokażemy, dzięki jakim trikom technicznym danie może wyglądać zjawiskowo, a proste składniki nabiorą szlachetności.

PODROBY – JAK UMIEJĘTNIE WPLEŚĆ JE W MENU

  • Czym są podroby? Jak je podzielić? Jaki mają PR i czym mogą się odwdzięczyć za troskę i szacunek?
  • Podroby a nasze zdrowie.
  • Z jakich zwierząt pozyskujemy podroby?
  • Metody obróbki podrobów. Długotrwałe lub wymagające mniejszej ilości czasu. Triki podrobowe.
CZĘŚĆ II
4h

Warsztaty kulinarne w praktyce

  • Przygotowanie dań z wykorzystaniem technik omawianych w części I, m.in:
    • Kiełbaska z grasicy cielęcej,
    • Pralina z musu z drobiowych wątróbek,
    • Mini Wellington z polędwicy wołowej.
  • Kompozycja dań na kilka sposobów z wykorzystaniem zaskakujących połączeń.
  • Wskazówki w zakresie wykończenia dania w oparciu o nietypowe pomysły i najnowsze trendy kulinarne.
  • Test porównawczy wołowego antrykotu świeżego i sezonowanego na sucho.
TYLKO U NAS!

W trakcie warsztatów przećwiczysz tajniki kulinarne wykorzystywane przez Adama Chrząstowskiego, wyróżnionego przez Polską Akademię Gastronomiczną prestiżową nagrodą Mistrz Mistrzów w 2018 roku i:

  • Dowiesz się, jak najlepiej wykorzystać każdą część tuszy wołowej w myśl zero waste i stworzyć niezapomniane autorskie dania
  • Zdobędziesz szeroką wiedzę na temat podrobów - czym są i jak je wykorzystać w swojej autorskiej kuchni
  • Poznasz najlepsze metody obróbki podrobów oraz połączysz je z zaskakującymi składnikami, co przełoży się na wysokiej jakości smak
  • Podpatrzysz autorskie rozwiązania Adama Chrząstowskiego w zakresie sezonowania mięs i wyjedziesz z praktycznymi wskazówkami, jak to dobrze robić we własnej restauracji
  • Otrzymasz wskazówki na temat najczęściej popełnianych błędów przy łączeniu produktów na jednym talerzu
  • Nauczysz się pięknego i nowoczesnego prezentowania dań, który zaskoczy klienta i sprawi, że będzie chciał wrócić do Twojego lokalu
  • Dowiesz się, w jaki sposób dbać o prawidłowy food cost potrawy przy jednoczesnym zachowaniu jej najwyższej jakości gwarantującej satysfakcje odwiedzających restaurację

Rentowne menu i prawidłowy food cost

 

Nowoczesne techniki przygotowywania potraw

 

Atrakcyjne formy podania i nietypowe wykończenie dań

 
Profesjonalne warsztaty kulinarne Wołowina, steki i podroby to:

Zaskakujące wykorzystanie produktów w myśl idei zero waste

 

Ciekawe połączenia składników – kilka pomysłów na jedno danie

 
Jeżeli chcesz:
  • Wzbogacić swój warsztat o techniki kulinarne na najwyższym światowym poziomie i przećwiczyć je razem z Adamem Chrząstowskim - Szefem Kuchni z 25-letnim międzynarodowym doświadczeniem,
  • Poznać nowoczesne metody obróbki i zastosowania poszczególnych elementów wołowych, podrobów oraz odkryć nowatorskie połączenia produktów, które podbiją smak dań i zaskoczą Twoich klientów,
  • Dowiedzieć się, jak prawidłowo sezonować mięsa we własnej restauracji, aby uniknąć wysokich kosztów, a jednocześnie zachwycić gości unikalnym skoncentrowanym smakiem,
  • Nauczyć się tak komponować i prezentować dania, aby były nie tylko atrakcyjne dla klienta, ale również rentowne dla restauracji,

To weź udział w ekskluzywnych praktycznych warsztatach, podczas których pod okiem Adama Chrząstowskiego - jednego z najlepszych Szefów Kuchni w Polsce - przećwiczysz tajniki przygotowywania dań z produktów takich jak wołowina i podroby!

Patronat medialny:

HR Business Partner
 

PROFESJONALNE WARSZTATY DLA SZEFÓW KUCHNI

Wołowina, steki i podroby

Warsztaty poprowadzi Adam Chrząstowski

Koszt uczestnictwa:
KOSZT UCZESTNICTWA
  • Koszt uczestnictwa w szkoleniu wynosi 1499 zł netto i obejmuje:

    Gwarancję uczestnictwa w praktycznych warsztatach prowadzonych przez doświadczonego i cenionego specjalistę,
    • Drukowany certyfikat potwierdzający uczestnictwo w warsztatach,
    Przerwy kawowe i lunch.
Zgłoś się

Przedsprzedaż!

Zgłoś udział do 31 stycznia 2019 r. - otrzymasz niższą cenę! Tylko 1299 zł netto!
 

Potrzebujesz informacji?
Skontaktuj się z nami!

Formularz kontaktowy