Uwaga! Trwa sprzedaż! Sprawdź szczegóły >>

Patronat medialny:

Food Forum

Certyfikowane Szkolenie Online LIVE

Skuteczna dietoterapia chorób jelit: SIBO, LIBO, SIFO i IMO – metody i strategie pracy z pacjentem z dysbiozą jelitową

Specjalistyczne warsztaty eksperckie z grupowymi konsultacjami przypadków pacjentów

Szkolenie poprowadzi: mgr Joanna Rojkowicz

Tylko u nas!

Specjalistyczne warsztaty doskonalące ONLINE dla dietetyków z zakresu skutecznych strategii dietetycznych w terapii zespołów chorobowych związanych z dysbiozą jelitową, w szczególności SIBO, SIFO, LIBO i IMO.

Głównym celem warsztatów jest rozwój praktycznych umiejętności w zakresie efektywnej Dietoterapii poprzez wyposażenie w metody, techniki i praktyczne wskazówki zwiększające skuteczność postępowania terapeutycznego u Twoich pacjentów z dysbiozami jelitowymi.

Podczas warsztatów zaktualizujesz swoją wiedzę teoretyczną i rozszerzysz wiedzę praktyczną – będziemy omawiać realne przypadki pacjentów w podziale na najczęstsze, nietypowe i trudne przypadki.

Ponadto jako uczestnik otrzymasz pakiet praktycznych narzędzi, które pomogą Ci zaplanować i przeprowadzić z sukcesem leczenie dietetyczne oraz wspomogą pacjenta w realizacji Twoich zaleceń, m.in. planner terapii dla pacjenta, Drzewka Decyzyjne dla dietetyka, schematy protokołów dietetycznych czy tabele zawartości FODMAP w produktach spożywczych w oparciu o wytyczne Monash University.

Weź udział w warsztacie jeżeli:
  • coraz więcej pacjentów zgłasza się do Ciebie z podejrzeniem SIBO lub diagnozą innych zaburzeń jelitowych i chcesz poznać wzorcowe protokoły pracy z takim pacjentem,  
  • potrzebujesz aktualizacji swojej wiedzy z zakresu dietetyki, diagnostyki i leczenia dysbioz jelitowych,
  • szukasz gotowych narzędzi, które usprawnią Twoją pracę i będą wspierać Twoich pacjentów w realizacji założeń diety, jak na przykład Planner Terapii, Drzewka Decyzyjne, schematy protokołów dietetycznych czy tabele zawartości FODMAP w produktach spożywczych w oparciu o wytyczne Monash University,
  • chcesz poznać sprawdzone metody postępowania w konkretnych sytuacjach klinicznych przedstawione przez wyspecjalizowanego dietetyka,
  • potrzebujesz wsparcia w planowaniu dietoterapii, bo przypadki pacjentów, którzy trafiają do Twojego gabinetu są coraz bardziej złożone – pacjenci mają np. kilka chorób współistniejących,
  • ciekawi Cię perspektywa innych specjalistów dietetyki i ich sposób współpracy z pacjentami, 
  • chcesz sprawniej tworzyć wysokiej jakości plany żywieniowe, dopasowane do potrzeb pacjentów, szukasz inspiracji i gotowych wskazówek dietetycznych, które przekażesz swoim pacjentom.

Zaktualizuj swoją wiedzę teoretyczną i poznaj praktyczne metody pracy z pacjentami, u których zdiagnozowano dysbiozę jelitową!

W trakcie warsztatów omówimy i zobrazujemy na przykładach m.in.:
  • Jak trafnie rozpoznać u pacjenta i czym charakteryzują się zespoły chorobowe związane z dysbiozą – SIBO, LIBO, SIFO i IMO?
  • Jakie strategie dietoterapii są dostępne, na czym polegają, jak działają?
  • Jak dobrze dobrać rodzaj diety i dopasować zalecenia do konkretnego przypadku pacjenta?
  • Jak układać plany dietetyczne w chorobach jelit, aby były skuteczne, a pacjenci je realizowali?
  • Jak prowadzić celowaną suplementację w przypadku SIBO, LIBO, SIFO i IMO?
  • Co należy zrobić, aby zminimalizować ryzyko nawrotu choroby?
Jako kursant otrzymasz gotowe materiały do pracy z pacjentem:
  • Planner Terapii dla pacjenta, wspierający realizację zalecanego modelu żywieniowego w czasie
  • Drzewka Decyzyjne dla dietetyka, wspierające podejmowanie decyzji i planowanie postępowania terapeutycznego 
  • Tabele zawartości FODMAP w produktach spożywczych w oparciu o wytyczne Monash University
Program merytoryczny szkolenia:
Moduł 1

PRZYGOTOWANIE DO DIETOTERAPII PRZEROSTÓW MIKROBIOTY JELITOWEJ

  • Wskazówki pomocne w przeprowadzaniu użytecznego wywiadu z pacjentem, z uwzględnieniem nietypowych objawów i powikłań przerostów mikrobioty jelitowej oraz współwystępujących chorób – co powinieneś wiedzieć o pacjencie, aby ułatwić sobie planowanie strategii diety?
  • Jakie badania i parametry laboratoryjne warto obserwować u pacjentów z przerostami bakterii? Lista badań, uwzględniająca normy i odchylenia typowe dla konkretnych powikłań dysbiozy.

 

Moduł 2

STRATEGIE PLANOWANIA DIETOTERAPII DYSBIOZY JELITOWEJ ORAZ ICH MODYFIKACJE

  • Strategie planowania dietoterapii przerostów bakteryjnych i grzybiczych w jelitach omówione na przykładach case studies pacjentów – jak wykorzystać w praktyce modele żywienia takie jak: dietę low-FODMAP, gentle FODMAP, SCD, Fast-Track, 4-SURE oraz dietę elementarną?
  • Wykaz dobrych praktyk i wskazówek w planowaniu 3-etapowej dietoterapii low-FODMAP. Przykłady modyfikacji diety low-FODMAP w trudnych przypadkach.
  • Kiedy zamienić low-FODMAP na inny model żywieniowy? Jak zmodyfikować dietę low-FODMAP, gdy nie widzimy efektów u pacjenta? 
  • Zapobieganie nawrotom SIBO, SIFO, LIBO i IMO – strategie długofalowej opieki dietetycznej nad pacjentem.
Moduł 3

WSPARCIE DIETOTERAPII PRZEROSTÓW BAKTERYJNYCH I GRZYBICZYCH

  • Praktyczny przewodnik po suplementacji wspierającej leczenie dysbiozy i regulację motoryki jelit.
  • Probiotyki i prebiotyki – zasady i wskazówki zastosowania we wspieraniu leczenia dysbioz jelitowych oraz antybiotykoterapii w konkretnych sytuacjach klinicznych.

 

Moduł 4

PRZEROSTY MIKROBIOTY JELITOWEJ W PRAKTYCE – omówienie case studies połączone z sesją Q&A i grupowymi konsultacjami

  • Przerost wodorowo-metanowy a SIBO siarkowodorowe – problemy i zagrożenia płynące ze stosowania diety eliminacyjnej, kiedy produkcja siarkowodoru staje się problemem i czym to grozi? Jak prowadzić dietoterapię w przeroście siarkowodorowym?
  • SIBO po resekcji zastawki krętniczo-kątniczej i fragmentu jelita krętego – resekcja jelita a wchłanianie składników pokarmowych, jak minimalizować ryzyko rozwoju i nawrotu SIBO?
  • SIBO i celiakia – dieta SCD i protokół Gentle FODMAP – czym są i u kogo warto stosować?
  • IMO, PCOS, IO – wpływ zaburzeń gospodarki glukozowo-insulinowej na dysbiozę jelitową, czy zła kondycja jelit może wpływać na metabolizm?
  • SIBO i zakażenie Clostridioides (Clostridium) difficilealternatywne podejście do leczenia SIBO, czy jest możliwy kompromis pomiędzy objawami i dyskomfortem trawiennym a koniecznością rozszerzania diety?
Warsztaty poprowadzi:
mgr Joanna Rojkowicz

Dietetyczka kliniczna.

Ukończyła studia magisterskie na wydziale medycznym Uniwersytetu Rzeszowskiego, prowadzi własną działalność gabinetową. Specjalizuje się w chorobach układu pokarmowego – współpracuje z pacjentami oraz prowadzi szkolenia. Propaguje wiedzę z zakresu zdrowia jelit i mikrobioty. Jej misją edukacyjną jest nauka przekuwania wiedzy teoretycznej w praktyczne działania.

Wybierz swoją wersję szkolenia!
KOSZT UCZESTNICTWA

Ta wersja zawiera:

  • gwarancję uczestnictwa w praktycznym szkoleniu prowadzonym przez doświadczonego i cenionego specjalistę,
  • certyfikat potwierdzający uczestnictwo w szkoleniu.
KOSZT UCZESTNICTWA

Ta wersja zawiera:

  • gwarancję uczestnictwa w praktycznym szkoleniu prowadzonym przez doświadczonego i cenionego specjalistę,
  • certyfikat potwierdzający uczestnictwo w szkoleniu,
  • dostęp do nagrania szkolenia przez 14 dni po zakończeniu.
KOSZT UCZESTNICTWA

Ta wersja zawiera:

  • gwarancję uczestnictwa w praktycznym szkoleniu prowadzonym przez doświadczonego i cenionego specjalistę,
  • certyfikat potwierdzający uczestnictwo w szkoleniu,
  • dostęp do nagrania szkolenia przez 14 dni po zakończeniu,
  • 4-tygodniowy dostęp do kursu „Dietoterapia w chorobie Hashimoto”.
Wybierz swoją wersję
 

Potrzebujesz informacji?
Skontaktuj się z nami!

Formularz kontaktowy