Uwaga! Sprzedaż szkolenia została zakończona.

Organizator:

      


 

Szkolenie Online LIVE

Dziecko w gabinecie dietetyka – praktyczne wskazówki komponowania i modyfikowania diet w jednostkach chorobowych oraz z zamiennikami żywności

Specjalistyczne warsztaty eksperckie poprowadzi: dr n. med. Izabela Bronisz

Tylko u nas!

Podczas szkolenia zgłębisz wiedzę na temat wpływu żywienia na zdrowie dzieci, począwszy od zapotrzebowania na podstawowe mikro i makroelementy u dzieci zdrowych, po żywienie dzieci zmagających się z wybranymi jednostkami chorobowymi – insulinoopornością, cukrzycą czy otyłością. Poznasz skuteczne metody dopasowywania dietoterapii do stanu zdrowia i postępów pacjenta, jak również najważniejsze zasady komponowania diet przy wykluczeniach oraz nietolerancjach pokarmowych.

Weź udział w warsztacie, jeżeli chcesz:
  • zdobyć solidne podstawy wiedzy o dietoterapii dzieci,
  • poznać sprawdzone metody komponowania diet w konkretnych jednostkach chorobowych,
  • otrzymać gotowe zestawienie zamienników żywności,
  • nauczyć się podstawowych zasad komponowania oraz modyfikowania diet przy nietolerancjach pokarmowych,
  • pomóc swoim małym pacjentom oraz ich rodzicom wdrożyć skuteczne metody wspomagające zdrowie, wzorując się na doświadczeniu i zaleceniach dietetyczki klinicznej,
  • zaktualizować swoją wiedzę z zakresu żywienia dzieci,
  • dowiedzieć się, w jaki sposób analizować postępy pacjentów i w sposób optymalny dostosowywać i modyfikować terapię.
Program szkolenia
Moduł 1

Aktualne wytyczne żywienia zdrowego dziecka

  • Rola żywienia w wielopłaszczyznowym rozwoju dziecka
  • Aktualne wytyczne żywienia dzieci zdrowych, spełniające funkcję działania profilaktycznego przeciw chorom cywilizacyjnym
  • Zapotrzebowanie na podstawowe mikro i makroelementy w organizmie dziecka
Moduł 2

Nietolerancje i alergie pokarmowe

  • Wyjaśnienie pojęć wybranych alergii pokarmowych
  • Zamienniki produktów spożywczych – czym zastępować alergeny?
  • Jak modyfikować dietę w zależności od stanu zdrowia i indywidualnie dostosowywać ją do preferencji dziecka – podejście praktyczne
  • Zasady przygotowywania posiłków dla alergików przy wybranych alergiach pokarmowych:
    • Dieta bezmleczna, bezlaktozowa – ogólne zasady i założenia, potencjalne niedobory oraz sposoby ich unikania, wskazówki do komponowania diety
    • Dieta bezjajeczna – podstawowe zasady komponowania oraz najlepsze zamienniki jajek
    • Dieta bezglutenowa – definicja glutenu oraz celiakii, wyjaśnienie, gdzie znajduje się gluten, jak go unikać oraz jak przyrządzać  potrawy bezglutenowe
    • Dieta bezfruktozowa, bezcukrowa, przeciwgrzybiczna – zasady, zamienniki cukrów
  • GRATIS: Karty z zamiennikami produktów
Moduł 3

Żywienie dzieci w wybranych jednostkach chorobowych

  • Żywienie dzieci i niemowląt w zaparciach i biegunkach (przewlekłych i infekcyjnych) – strategie postępowania żywieniowego 
  • Wskazania żywieniowe dla dzieci z otyłością oraz:
    • towarzyszącą cukrzycą lub insulinoopornością
    • zaburzeniami hormonalnymi
  • Jak modyfikować dietę w zależności od postępu/regresu dietoterapii – indywidualne podejście praktyczne
Warsztaty poprowadzi
dr n. med. Izabela Bronisz
dr n. med. Izabela Bronisz

Dr nauk medycznych, dietetyk kliniczny i psychodietetyk.
Posiada wykształcenie pielęgniarskie, jest absolwentką Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, Uczelni Społeczno-Medycznej w Warszawie oraz Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Właścicielka poradni „Polubić zdrowie”, współpracuje z różnymi placówkami jak szkoły, przedszkola, fundacje, gabinety masażu.

Propagatorka świadomego odżywiania i zdrowego stylu życia. Interesuje się wpływem diety na zdrowie, stawiając na holistyczne podejście do pacjenta, które uwzględnia ciało, umysł i duszę.  Dąży do zmiany steoretypowego myślenia, że dietetyk układa tylko jadłospisy. Podkreśla, że zdrowie to nie tylko to co spożywamy, ale jak śpimy, trenujemy, postrzegamy świat. Te wszystkie elementy w znacznym stopniu wpływają na nasze samopoczucie oraz kondycję psychofizyczną. Jest zwolenniczką naturalnych metod profilaktycznych i leczniczych. Z założenia uważa, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Prowadzi warsztaty zdrowego gotowania dla osób dorosłych jak i dzieci, również z różnymi niepełnosprawnościami, wykłady, szkolenia zarówno online jak i stacjonarnie. Dzięki rozległej wiedzy medycznej zarówno zdobytej na kierunkach dietetycznych jak i pielęgniarskim pracuje z osobami niepełnosprawnymi o szerokim spektrum złożoności choroby oraz ich rodzinami, Udziela wsparcia dietetycznego osobom z celiakią, na diecie bezglutenowej, dzieciom z zaburzeniami ze spektrum autyzmu, osobom z EB i chorym wymagającym wsparcia dietetycznego. Pracuje z dziećmi z wybiorczością pokarmową, zaburzeniami połykania i innymi trudnościami. Dzięki rozległej wiedzy medycznej i doświadczeniu, wspiera dzieci i rodziców w walce o zdrowie, dostosowując swoje podejście do indywidualnych potrzeb każdego pacjenta.

Koszt uczestnictwa
WERSJA STANDARD

Ta wersja zawiera:

  • gwarancję uczestnictwa w praktycznym szkoleniu prowadzonym przez doświadczonego i cenionego specjalistę,
  • certyfikat potwierdzający uczestnictwo w szkoleniu.
WERSJA PREMIUM

Ta wersja zawiera:

  • gwarancję uczestnictwa w praktycznym szkoleniu prowadzonym przez doświadczonego i cenionego specjalistę,
  • certyfikat potwierdzający uczestnictwo w szkoleniu,
  • dostęp do nagrania szkolenia przez 14 dni po zakończeniu.
WERSJA SUPERPREMIUM

Ta wersja zawiera:

  • gwarancję uczestnictwa w praktycznym szkoleniu prowadzonym przez doświadczonego i cenionego specjalistę,
  • certyfikat potwierdzający uczestnictwo w szkoleniu,
  • dostęp do nagrania szkolenia przez 14 dni po zakończeniu,
  • dostęp do platformy z treściami szkoleniowymi: JAK WYLECZYĆ NADWAGĘ I OTYŁOŚĆ U DZIECI?
Wybierz swoją wersję
 

Potrzebujesz informacji?
Skontaktuj się z nami!

Formularz kontaktowy