Uwaga! Trwa sprzedaż! Sprawdź szczegóły >>

Organizator:

Food Forum              
 

Certyfikowane Szkolenie Online LIVE

Skuteczne strategie dietetyczne w przypadku nakładających się jednostek chorobowych – IBS, insulinooporność, Hashimoto, zaburzenia metaboliczne, zespół jelita wrażliwego, choroby przewodu pokarmowego, cukrzyca ciążowa

Specjalistyczne warsztaty eksperckie z grupowymi konsultacjami przypadków pacjentów

Szkolenie poprowadzi: dr n. med. Angelika Kargulewicz

Tylko u nas!

Specjalistyczne warsztaty doskonalące ONLINE dla dietetyków  dotyczące żywienia w przypadku nakładających się jednostek chorobowych.

Głównym celem warsztatów jest rozwój praktycznych umiejętności w zakresie efektywnej dietoterapii poprzez wyposażenie w metody, techniki i praktyczne wskazówki zwiększające skuteczność postępowania terapeutycznego u Twoich pacjentów z nakładającymi się jednostkami chorobowymi.

Podczas warsztatów zaktualizujesz swoją wiedzę teoretyczną i rozszerzysz wiedzę praktyczną – będziemy omawiać realne przypadki pacjentów w podziale na najczęstsze, nietypowe i trudne przypadki.

Ponadto jako uczestnik otrzymasz pakiet praktycznych narzędzi, które pomogą Ci zaplanować i przeprowadzić z sukcesem leczenie dietetyczne oraz wspomogą pacjenta w realizacji Twoich zaleceń, m. in. planner terapii dla pacjenta, Drzewka Decyzyjne dla dietetyka, czy schematy protokołów dietetycznych.

Weź udział w warsztacie jeżeli:
  • coraz więcej pacjentów zgłasza się do Ciebie z nakładającymi się jednostkami chorobowymi, np. IBS i insulinoopornością, Hashimoto i chorobami przewodu pokarmowego, otyłością i zaburzeniami metabolicznymi, czy cukrzycą ciążową i chorobą Hashimoto,   
  • potrzebujesz aktualizacji swojej wiedzy z zakresu dietetyki, diagnostyki i leczenia chorób dietozależnych,
  • szukasz gotowych narzędzi, które usprawnią Twoją pracę i będą wspierać Twoich pacjentów w realizacji założeń diety,
  • chcesz poznać sprawdzone metody postępowania w konkretnych sytuacjach klinicznych przedstawione przez wyspecjalizowanego dietetyka,
  • potrzebujesz wsparcia w planowaniu dietoterapii, bo przypadki pacjentów, którzy trafiają do Twojego gabinetu są coraz bardziej złożone – pacjenci mają np. kilka chorób współistniejących,
  • ciekawi Cię perspektywa innych specjalistów dietetyki i ich sposób współpracy z pacjentami, 
  • chcesz sprawniej tworzyć wysokiej jakości plany żywieniowe, dopasowane do potrzeb pacjentów, szukasz inspiracji i gotowych wskazówek dietetycznych, które przekażesz swoim pacjentom.

Zaktualizuj swoją wiedzę i poznaj praktyczne metody pracy z pacjentami, u których zdiagnozowano więcej niż jedną jednostkę chorobową!

W trakcie warsztatów omówimy i zobrazujemy na przykładach, m.in.:
  • Jakie strategie dietoterapii są dostępne, na czym polegają, jak działają?
  • Jak dobrze dobrać rodzaj diety i dopasować zalecenia do konkretnego przypadku pacjenta?
  • Jak układać plany dietetyczne w chorobach współistniejących, aby były skuteczne, a pacjenci je realizowali?
  • Jak prowadzić celowaną suplementację w przypadku współistniejących chorób?
  • Co należy zrobić, aby zminimalizować ryzyko nawrotu choroby?
Jako kursant otrzymasz gotowe materiały do pracy z pacjentem:
  • planner terapii dla pacjenta, wspierający realizację zalecanego modelu żywieniowego w czasie,
  • przykładowe jadłospisy, pokazujące realizację zaleceń żywieniowych w praktyce,
  • schematy protokołów dietetycznych, pomocne w prowadzeniu pacjenta pod kątem dietetycznym.
Program merytoryczny szkolenia:
Moduł 1

PACJENT Z INSULINOOPORNOŚCIĄ I ZESPOŁEM JELITA NADWRAŻLIWEGO - NIEPRAWIDŁOWE PARAMETRY GOSPODARKI WĘGLOWODANOWEJ PRZY JEDNOCZESNYCH ZABURZENIACH DYSPEPTYCZNYCH

  • Jakie priorytety przyjąć przy opracowaniu zaleceń dietetycznych?
  • Czy dieta w zespole jelita nadwrażliwego wyklucza możliwość obniżenia wskaźnika HOMA-IR?
  • Jak przygotować plan żywieniowy dla pacjenta z hiperinsulinemią i nadmierną fermentacją w jelitach?
  • Omówienie procesów prowadzących do zaburzeń gospodarki węglowodanowej u pacjentów z IBS.
  • Praktyczne aspekty diagnozowania insulinooporności i zespołu jelita nadwrażliwego.
  • Wypracowanie strategii oceny parametrów gospodarki węglowodanowej i oceny objawów dyspeptycznych.
  • Sposoby regulowania mikrobioty jelitowej w celu poprawy zdrowia metabolicznego i funkcji jelit.
  • Case study z gabinetu dietetyka - opracowanie spersonalizowanego planu żywieniowego uwzględniającego insulinooporność, IBS i nieprawidłowe parametry gospodarki węglowodanowej.

 

Moduł 2

POSTĘPOWANIE HOLISTYCZNE U PACJENTÓW Z ZABURZENIAMI HORMONALNYMI (CHOROBA HASHIMOTO) I WSPÓŁISTNIEJĄCYMI ORGANICZNYMI CHOROBAMI PRZEWODU POKARMOWEGO (REFLUKS ŻOŁĄDKOWO-PRZEŁYKOWY/ZAPALENIE BŁONY ŚLUZOWEJ ŻOŁĄDKA/H. PYLORI)

  • Korelacja między zaburzeniami hormonalnymi a funkcją przewodu pokarmowego.
  • Jak dobierać produkty i potrawy dla pacjentów z chorobami tarczycy i jednoczesnymi dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi?
  • Jak osiągnąć zamierzone cele antropometryczne, metaboliczne i jednocześnie poprawić samopoczucie pacjenta i jego dolegliwości somatyczne?
  • Rola eliminacji i reintrodukcji w diecie przy chorobie Hashimoto i chorobach przewodu pokarmowego.
  • Wybór odpowiednich składników i suplementów wspierających równowagę hormonalną i zdrowie przewodu pokarmowego
  • Analiza i interpretacja przypadków pacjentów z zaburzeniami hormonalnymi i chorobami przewodu pokarmowego.
Moduł 3

JAK SKUTECZNIE OBNIŻYĆ MASĘ CIAŁA U OSÓB OTYŁYCH, W TYM NASTOLATKÓW ZE WSPÓŁISTNIEJĄCYMI ZABURZENIAMI METABOLICZNYMI (ZABURZENIA PROFILU LIPIDOWEGO, NIEPRAWIDŁOWA GLIKEMIA NA CZCZO LUB UPOŚLEDZONA TOLERANCJA GLUKOZY, HIPERURYKEMIA)?

  • Sprawdzone schematy żywieniowe i zasady długoterminowej współpracy z pacjentem.
  • Jaką strategię wybrać - drastyczna restrykcja kaloryczna czy skupienie się na zasobach pacjenta i praca z jego nawykami?
  • Interakcje hormonalne i metaboliczne oraz ich rola w procesie obniżania masy ciała.
  • Praktyczne wskazówki dotyczące skrupulatnej diagnostyki otyłości i zaburzeń metabolicznych.
  • Narzędzia oceny ryzyka i monitorowania postępów w trakcie procesu dietoterapii.
  • Przypadki z gabinetu dietetyka - wypracowanie spersonalizowanego podejścia do diety, uwzględniającego rodzaj i stopień otyłości oraz współistniejące zaburzenia metaboliczne.
  • Propozycje strategii dietetycznych opartych na nowoczesnych badaniach i dowodach naukowych.
  • Specyficzne potrzeby i wyzwania związane z terapią otyłości u nastolatków.
  • Praktyczne wskazówki dotyczące edukacji i motywacji w kontekście młodzieżowej grupy wiekowej
Moduł 4

DIETOTERAPIA PACJENTEK W CIĄŻY Z CUKRZYCĄ CIĄŻOWĄ I HASHIMOTO: ZDROWE ZARZĄDZANIE POZIOMEM CUKRU DLA MATKI I DZIECKA

  • Zrozumienie cukrzycy ciążowej. Diagnostyka i objawy cukrzycy ciążowej. Mechanizm rozwoju cukrzycy ciążowej i czynniki ryzyka. Konsekwencje niekontrolowanej cukrzycy ciążowej dla matki i dziecka
  • Zasady dietoterapii w cukrzycy ciążowej współwystępującej z chorobą Hashimoto- indywidualne planowanie posiłków i rozkładu spożycia, kontrola spożycia węglowodanów i zbilansowanie posiłków. Monitorowanie glikemii i zalecenia dotyczące samokontroli.
  • Praktyczne strategie żywieniowe w cukrzycy ciążowej współwystępującej z chorobą Hashimoto - przykładowe jadłospisy i przepisy dla pacjentek z cukrzycą ciążową wybór zdrowych źródeł węglowodanów, białek i tłuszczów, zalecenia dotyczące spożycia błonnika i płynów. Zarządzanie przekąskami i jedzeniem poza domem
  • Wsparcie i edukacja pacjentek z cukrzycą ciążową współwystępującą z chorobą Hashimoto - komunikacja i motywowanie do zmiany nawyków żywieniowych. Wsparcie psychologiczne i emocjonalne.
  • Studium przypadku i praktyczne wskazówki - prezentacja konkretnego przypadku pacjentki z cukrzycą ciążową i chorobą Hashimoto i omówienie jej indywidualnego planu żywieniowego. Omówienie strategii radzenia sobie z trudnościami i utrzymania zdrowej diety w ciąży
Warsztaty poprowadzi:
dr n med. Angelika Kargulewicz
dr n med. Angelika Kargulewicz

Redaktor prowadząca „Food Forum”, dietetyk praktyk, absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Wykładowca uniwersytecki nauk o żywieniu oraz autorka prac poglądowych i oryginalnych z zakresu dietetyki i żywienia człowieka publikowanych w periodykach polskich i zagranicznych. Na co dzień prowadzi zindywidualizowane poradnictwo żywieniowe, które pozwala realizować pasję i cele zawodowe.

Koszt uczestnictwa
WERSJA STANDARD

Ta wersja zawiera:

  • gwarancję uczestnictwa w praktycznym szkoleniu prowadzonym przez doświadczonego i cenionego specjalistę,
  • certyfikat potwierdzający uczestnictwo w szkoleniu.
WERSJA PREMIUM

Ta wersja zawiera:

  • gwarancję uczestnictwa w praktycznym szkoleniu prowadzonym przez doświadczonego i cenionego specjalistę,
  • certyfikat potwierdzający uczestnictwo w szkoleniu,
  • dostęp do nagrania szkolenia przez 14 dni po zakończeniu.
WERSJA SUPERPREMIUM

Ta wersja zawiera:

  • gwarancję uczestnictwa w praktycznym szkoleniu prowadzonym przez doświadczonego i cenionego specjalistę,
  • certyfikat potwierdzający uczestnictwo w szkoleniu,
  • dostęp do nagrania szkolenia przez 14 dni po zakończeniu,
  • dostęp lifetime do kursu "Jak pogodzić wykluczające się zalecenia w dietoterapii współwystępujących zaburzeń hormonalnych i metabolicznych?".
Wybierz swoją wersję
 

Potrzebujesz informacji?
Skontaktuj się z nami!

Formularz kontaktowy