Uwaga! Trwa sprzedaż! Sprawdź szczegóły >>

Organizator:

    
 

CERTYFIKOWANE WARSZTATY KULINARNE

Desery restauracyjne i koktajlowe – jak z wykorzystaniem najnowszych technik i trendów cukierniczych stworzyć efektowne i proste w przygotowaniu desery?

Profesjonalne warsztaty cukiernicze z Michałem Doroszkiewiczem

 

Jeżeli:
  • szukasz inspiracji i chcesz poszerzyć swoją kartę o efektowne i nieskomplikowane desery, które podbiją serca i podniebienia Twoich Klientów,
  • chcesz podpatrzeć od Mistrza Świata i Polski Młodych Cukierników techniki przygotowywania nowoczesnych deserów, które z łatwością odtworzysz w swojej restauracji,
  • chcesz wzbogacić swój warsztat i nauczyć się przygotowywania i serwowania deserów o nieszablonowych kompozycjach smakowych, zarówno w wersji koktajlowej, jak i restauracyjnej (talerzowej), takich jak np. marakuja/yuzu/filo/zielona herbata czy banan/tofeee/kokos-limonka
  • szukasz pomysłów na stworzenie karty deserów w okresie letnim i chcesz wykorzystać potencjał owoców sezonowych.

To weź udział w autorskich warsztatach, podczas których pod okiem mistrza cukiernictwa Michała Doroszkiewicza poznasz tajniki pracy przećwiczysz techniki przygotowywania atrakcyjnych i nowoczesnych deserów, które docenią Twoi klienci!

Praktyczne warsztaty cukiernicze to:
  • atrakcyjne i nowoczesne formy wykonywania deserów,
  • najnowsze techniki dekoratorskie i zdobnicze w cukiernictwie,
  • zaskakujące i nietuzinkowe kompozycje smakowe,
  • nieszablonowe połączenia smaków i tekstur,
  • desery uwzględniający różne formaty – desery talerzowe i mini desery koktajlowe.

 

 

 

 

 

TYLKO U NAS!
  • Poznasz sposoby na stworzenie prostych i przystępnych deserów, które z łatwością wprowadzisz do swojej karty,
  • Podpatrzysz sprawdzone i autorskie receptury cukiernicze Michała Doroszkiewicza,
  • Otrzymasz praktyczne porady dotyczące przygotowywania zarówno deserów koktajlowych, jak i tych serwowanych na talerzu.
Program warsztatów
Moduł I

Część wykładowa

  • Cukiernictwo restauracyjne we współczesnej odsłonie.
  • Wyzwania, przed którymi stoi każdy kucharz, szef kuchni, cukiernik czy restaurator – wyzwania współczesnego cukiernictwa restauracyjnego w aspektach: organizacyjnym, technologicznym i jakościowym.
  • Najnowsze trendy w kompozycji i kreacji deserów - czyli jak w prosty i szybki sposób nadać deserom nieszablonowy i zaskakujący wygląd oraz najpopularniejsze trendy żywieniowe, które wpływają na skład deserów.
  • Jak za pomocą nieoczywistych dodatków zmienić powszechnie serwowane desery w nowoczesne pełne niespodzianek pozycje wybierane przez Klientów – charakterystyka kategorii produktów wykorzystywanych podczas tworzenia deserów.
Moduł II

Warsztat praktyczny

Wszyscy uczestnicy warsztatów w praktyczny sposób wykorzystają wiedzę zdobytą w części teoretycznej i pod okiem Michała Doroszkiewicza samodzielnie przygotują wyjątkowe desery.

 

DESERY RESTAURACYJNE (przygotowywane na talerzu):

  1. CYTRUSY-WERBENA / BIAŁA CZEKOLADA / TRUSKAWKA
    • krem mascarpone biała czekolada
    • konfitura cytrusy – werbena
    • sorbet truskawka
    • mus truskawka – poziomka
  2. MARAKUJA / YUZU / FILO/ ZIELONA HERBATA
    • yuzu cremeux
    • pianka marakuja
    • mus biała czekolada wanilia
    • ciasto filo- zielona herbata
  3. PISTACJA / OWOCE CZERWONE / MASCARPONE
    • beza
    • mus owoce czerwone
    • krem mascarpone – śmietanka
    • pistacja cremeux
    • lody wanilia

 

MINI DESERY KOKTAJLOWE

  1. MORELA / KARMEL / MIGDAŁ
    • konfitura morela-bergamotka
    • beza karmelizowana
    • mus biała czekolada migdał
  2. ORZECH / MLECZNA CZEKOLADA / POMARAŃCZA
    • financier palone masło
    • mleczna czekolada
    • konfitura pomarańcza
  3. BANAN / TOFFEE / KOKOS-LIMONKA
    • banan karmelizowany
    • mus mascarpone
    • toffee- marakuja
    • mus kokos-limonka
Co wyróżnia nasze warsztaty?
  • Warsztat kulinarny – uczestnicy warsztatów samodzielnie pod okiem prowadzącego przygotują desery, które będą mogli z łatwością wykorzystać w codziennej pracy szefa kuchni, kucharza, cukiernika lub restauratora.
  • 100% interakcji – każdy z uczestników będzie mógł skonsultować każdy etap pracy z prowadzącym Michałem Doroszkiewiczem.
  • Żadnej zbędnej teorii – nie marnujemy Waszego czasu. Warsztaty poprowadzi ekspert, który pokaże wyłącznie najlepsze rozwiązania kulinarne.
Warsztat poprowadzi
Michał Doroszkiewicz
Michał Doroszkiewicz

Właściciel autorskiej pracowni cukierniczej OVO Pracownia w Poznaniu oraz doradczej firmy w dziedzinie cukiernictwa Pastry Lab Michał Doroszkiewicz.

Mistrz Świata i Polski Młodych Cukierników, zdobywca III miejsca na Lodowym Pucharze Świata w Rimini 2014 Coppa del Mondo della Galateria, zdobywca III miejsca Mistrzostw Świata w Lodziarstwie w Shanghai 2015 – Marco Polo International Gelato Cup oraz Team manager reprezentacji Polski Coppa del Mondo della Galateria w Rimini 2016, wielokrotny reprezentant w Culinary World Cup w Erfurt – brązowy medalista.

Wielokrotny reprezentant kraju w najbardziej prestiżowym konkursie Coupe du Monde de la Patisserie w Lyon. Team menager w konkursie Coupe du Monde de la Patisserie - European Cup w Turyn 2018 z nominacją do finału konkursu Coupe du Monde de la Patisserie - w Lyonie 2019. 

Odznaczony złotą odznaką „Za zasługi w rozwoju Rzemiosła Wielkopolskiego".

Doświadczenie zdobywał na wielu stażach i szkoleniach we Francji, Włoszech, Wielkiej Brytanii oraz Hiszpanii. Zdobyte doświadczenie, jako Head Pastry Chef na wyspie Jersey UK w restauracji MICHELIN* stared oraz własne odkrywanie kreacji smaków i stylizacji produktów cukierniczych uczyniło go ekspertem cukiernictwa restauracyjnego.

Juror w krajowych i międzynarodowych konkursach cukierniczy. W 2016 odznaczony tytułem Branżowa Osobowość Roku.

Trener profesjonalistów, młodych cukierników oraz uczniów szkół cukierniczych na konkursy krajowe i międzynarodowe. Wykładowca w Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej ASHANTI w Łodzi oraz The Kitchen Studio w Poznaniu. 

Od 2020 ekspert cukiernictwa w międzynarodowej organizacji WorldSkills promującej zawody techniczne oraz rzemiosło.

Miejsce i termin

28 czerwca 2023 r.,

Poznań, Dziamski Studio, ul. Kościelna 43

godz. 10:00 – 17:00

Koszt uczestnictwa
WERSJA STANDARD

Koszt uczestnictwa w szkoleniu wynosi 2199 zł netto i obejmuje:

  • Gwarancję uczestnictwa w praktycznych warsztatach prowadzonych przez doświadczonego i cenionego specjalistę,
  • Drukowany certyfikat potwierdzający uczestnictwo w warsztatach,
  • Prezentację szkoleniową w wersji elektronicznej.
 

Potrzebujesz informacji?
Skontaktuj się z nami!

Formularz kontaktowy