Uwaga! Trwa sprzedaż! Sprawdź szczegóły >>

Organizator:

    
 

WARSZTATY DLA SZEFÓW KUCHNI

Jak przygotować tradycyjne dania kuchni polskiej o autorskim charakterze – atrakcyjne dla klientów i rentowne dla restauracji?

Warsztaty poprowadzi Jakub Linka

Dlaczego warto wziąć udział w warsztatach?
  • Nauczysz się, jak zmieniać popularne produkty w innowacyjne dania kuchni polskiej, którymi zaskoczysz swoich klientów i ich podniebienia,
  • Przetestujesz w praktyce sztukę budowania zbalansowanych dań poprzez łączenie różnych smaków – jak autorsko modyfikować tradycyjne i dobrze znane potrawy kuchni polskiej,
  • Pod okiem Jakuba Linka, doświadczonego Szefa Kuchni, przećwiczysz sprawdzone patenty kulinarne oraz poznasz autorskie rozwiązania stosowane w restauracji Blonde&Bikini.
Nasze profesjonalne warsztaty kulinarne to:
  • Zaskakujące wykorzystanie ogólnodostępnych i zapomnianych produktów,
  • Ciekawe połączenia składników i tekstur – żel z żółtka, chrupki z wędzonej słoniny, krem z rozmarynem,
  • Nowoczesne techniki np. konserwacja żywności poprzez dehydrację, wędzenie oraz fermentację.

 

 

 

 

 

Podczas warsztatów:
  • przygotujesz dania o niespotykanych dotąd kompozycjach smakowych, które z powodzeniem włączysz do menu w swojej restauracji,
  • nauczysz się, jak wykorzystywać w swojej codziennej praktyce wędzenie oraz fermentację,
  • zrozumiesz, że tradycyjne może być jednocześnie nowoczesne – autorskie propozycje dobrze znanych potraw pomogą zbudować atrakcyjne menu i zwiększyć rentowność Twojej restauracji.
Program warsztatów
Moduł I

FUZJA TRADYCJI I NOWATORSTWA

  • Techniki konserwacji żywności poprzez dehydrację, wędzenie oraz fermentację.
  • Proces powstawania glutenu i praca z glutenem.
  • Cudze chwalicie – swojego nie znacie, czyli typowe polskie produkty, rzadko spotykane w menu.
  • Nurt „0 waste” – czy ekologia i rentowność idą w parze?
  • Budowanie kompozycji dania poprzez balansowanie różnymi smakami.
Moduł II

TRADYCYJNE MENU W INNOWACYJNEJ ODSŁONIE

Wszyscy uczestnicy warsztatów w praktyczny sposób wykorzystają wiedzę zdobytą w części teoretycznej i pod okiem Jakuba Linka przygotują:

  • Przystawkę ciepłą: panierowane boczniaki z płatkami drożdżowymi i kwaśną śmietaną z pieprzem.
  • Przystawkę zimną: tatar z ziołowym majonezem i żelem z żółtka.
  • Zupę: żur z puree ziemniaczanym, olejem majerankowym i chrupkami z wędzonej słoniny.
  • Danie główne mięsne: polędwica z dorsza, kuskus perłowy w cytrusowym beurre monte, puree z selera, olej ziołowy i maślanka.
  • Danie główne wegetariańskie: kluski z serem emilgrana, pesto z czosnku niedźwiedziego i sezonowymi warzywami.
  • Deser: brownie z gorzkiej czekolady, compote z owoców leśnych, krem z rozmarynem.
Co wyróżnia nasze warsztaty?
  • Nastawienie na praktykę – uczestnicy warsztatów samodzielnie przygotują dania i poznają metody obróbki składników, które będą mogli wykorzystać w codziennej pracy szefa kuchni.
  • 100% interakcji – każdy z uczestników będzie mógł skonsultować wszystkie etapy swojej pracy z prowadzącym Jakubem Linka.
  • Żadnej zbędnej teorii – nie marnujemy Waszego czasu. Warsztaty poprowadzi ekspert, który pokaże wyłącznie najlepsze rozwiązania kulinarne.
Warsztat poprowadzi
Jakub Linka
Jakub Linka

Kucharz młodego pokolenia, freelancer wyznaczający nowe standardy w dzisiejszej gastronomii. Warsztat zdobyty w najlepszych poznańskich restauracjach – SPOT., Ratuszova, Oskoma, czy F***ing Delicious – w pełni zaprezentował stojąc na czele Blonde&Bikini, gdzie przez półtora roku pełnił obowiązki szefa kuchni.
Odkąd zakończył współpracę ze stacjonarną restauracją jego autorski projekt – ASTROGASTRO – spotkać można w całym kraju, gdzie realizuje warsztaty, wydarzenia w formule pop up, kolacje degustacyjne czy konsultacje.  Doświadczenie szefa kuchni wzbogacone o inspiracje zwożone z podróży przekładają się na rozpiętość działalności, której się podejmuje.
 

Jego styl to w dużej mierze eklektyczny fusion, który polega nie tylko na kombinacjach smaków, ale i technik, które podgląda latając po całym świecie. Mimo wszędobylskości to kuchnia polska jest jego największą sympatią. Kuchnię ASTROGASTRO charakteryzują sezonowe produkty w niekonwencjonalnych połączeniach i wyróżniająca się forma, często łącząca w sobie wiele styli – od streetfoodu po fine dining.
Jako trener prowadzący warsztaty współpracował szeregiem akademii kulinarnych oraz Lasami Państwowymi.

Koszt uczestnictwa
WERSJA STANDARD

Koszt uczestnictwa w szkoleniu wynosi 2199 zł netto i obejmuje:

  • gwarancję uczestnictwa w praktycznym szkoleniu prowadzonym przez doświadczonego i cenionego specjalistę,
  • certyfikat potwierdzający uczestnictwo w szkoleniu.
 

Potrzebujesz informacji?
Skontaktuj się z nami!

Formularz kontaktowy