Uwaga! Trwa sprzedaż! Sprawdź szczegóły >>

Organizator:

      


 

Certyfikowane Szkolenie Online LIVE

Migrenowe bóle głowy w praktyce dietetyka

Schematy żywieniowe i terapeutyczne według medycyny akademickiej oraz Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

Specjalistyczne warsztaty eksperckie

Szkolenie poprowadzi: mgr Aleksandra Chołody-Pudełko

Tylko u nas!

Podczas szkolenia zgłębisz wiedzę na temat przewlekle występujących migren, które w obecnych czasach stają się coraz to bardziej popularnym problemem. Dowiesz się także, jak planować i dostosowywać terapię żywieniową do pacjenta oraz w jaki sposób skutecznie monitować jej przebieg.  

Poznasz skuteczne metody zapobiegania migrenom, takie jak: odpowiednie żywienie, suplementację oraz zmianę codziennych nawyków – w tym ruchowych, oddechowych, czy dotyczących snu.

Weź udział w warsztacie, jeżeli chcesz:
  • zdobyć solidne podstawy wiedzy o migrenach,
  • poznać sprawdzone metody komponowania diet zapobiegających migrenom lub wspierających ich leczenie
  • dowiedzieć się, które makro i mikroelementy diety są najkorzystniejsze w profilaktyce i leczeniu migrenowych bólów głowy,
  • dowiedzieć się, w jaki sposób przeprowadzić prawidłowy wywiad z pacjentem oraz dostosowywać i modyfikować jego terapię - na podstawie case studies z gabinetu dietetyka,
Program szkolenia
Część I

Wprowadzenie do migreny – charakterystyka, objawy, mechanizmy biologiczne

  • Definicja i charakterystyka migreny z wyróżnieniem najczęściej towarzyszących jej objawów takich jak nudności, wymioty, nadwrażliwość na światło (fotofobia) i dźwięki (fonofobia).
  • Czynniki wywołujące migrenę: omówienie różnorodnych bodźców, które mogą wywoływać napady migrenowe, takich jak stres, zmiany hormonalne, niewystarczająca ilość snu, a także pewne pokarmy i napoje. Wyjaśnienie, jak te czynniki mogą wpływać na indywidualne występowanie migreny.
  • Mechanizmy patofizjologiczne migreny: przegląd aktualnych teorii dotyczących mechanizmów biologicznych prowadzących do migreny, w tym roli neuroprzekaźników, stanów zapalnych oraz zaburzeń naczyniowych.
  • Przyczyny migren z punktu widzenia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej z uwzględnieniem nieprawidłowych emocji, żywienia, czy nadmiernej aktywności seksualnej.
Część II

Rola żywności i stylu życia w występowaniu migren

  • Wpływ diety na migrenę: omówienie składników diety, które mogą wpływać na częstotliwość i intensywność migren, zarówno jako potencjalne wyzwalacze, jak i czynniki łagodzące objawy.
  • Analiza dodatków do żywności (glutaminianu sodu, aspartamu, azotyn) w kontekście wyzwalania migreny – przegląd badań i zaleceń, a także rola histaminy i tyramin w migrenie.
  • Omówienie wpływu stresu, regularnego snu oraz aktywności fizycznej na występowanie migren - jak poprawa ogólnej kondycji fizycznej i psychicznej może pomóc w zmniejszeniu częstotliwości migren.
  • Zarządzanie wagą ciała: Dyskusja na temat związku między nadwagą a migrenami oraz strategie zarządzania wagą jako element profilaktyki migren.
  • Pokarmy wskazane i niewskazane przy migrenach, zgodne z filozofią wspierania pracy danego narządu według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
  • Zioła wspierające niwelowanie migren na podstawie najnowszych, randomizowanych badań naukowych.
Część III

Zalecenia dietetyczne i suplementacyjne w leczeniu i profilaktyce migreny. Indywidualizacja planów żywieniowych.

  • Dieta eliminacyjna stosowana w celu zidentyfikowania i wyeliminowania pokarmów wywołujących migrenę.
  • Znaczenie spożywania regularnych posiłków w zapobieganiu spadkom poziomu glukozy we krwi, co może być jednym z wyzwalaczy migren.
  • Omówienie wpływu odpowiedniego nawodnienia na zdrowie ogólne i migrenę, oraz wskazówki dotyczące utrzymania właściwego poziomu płynów w organizmie.
  • Suplementacja magnezu, witaminy B2 i koenzymu Q10 oraz probiotykoterapia wpływająca na potencjalne zmniejszenie stanów zapalnych związanych z migreną.
  • Omówienie zasad personalizacji diety w zależności od potrzeb, preferencji, nietolerancji pokarmowych oraz innych schorzeń towarzyszących migrenie na podstawie case study.
Część IV

Podsumowanie i Sesja Q&A

Warsztaty poprowadzi
mgr Aleksandra Chołody-Pudełko
mgr Aleksandra Chołody-Pudełko

Ekspertka zdrowia kobiet

Swoją pracę zadedykowała Kobietom, którym pomaga odzyskać zdrowie, energię, szczupłą sylwetkę i doskonałe samopoczucie łącząc mądrości Tradycyjnej Medycyny Chińskiej z dietetyką akademicką.

Ukończyła studia I stopnia na kierunku Dietetyka oraz studia II stopnia na kierunku Zdrowie Publiczne na Uniwersytecie Medycznym Collegium Medicum w Bydgoszczy. Jest absolwentką licznych kursów i szkoleń zarówno z Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, jak i dietetyki akademickiej.

Od 2022 roku prowadzi własną szkołę Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.

W 2021 roku wystąpiła w TEDx Polska, jest stałą prelegentką na wielu konferencjach w kraju oraz zagranicą. Medycyną chińską zainteresowała się, kiedy dietetyka akademicka przestała być tak skuteczna, jak tego oczekiwała. Filozofia wschodu mówiąca o życiu w zgodzie z naturą, porami roku, porami dnia, czy cyklem menstruacyjnym, a także holistyczne spojrzenie na człowieka i jego chorobę, sprawiło, że Tradycyjna Medycyna Chińska podbiła jej serce. Dzisiaj z ogromną radością, skutecznością i sukcesami leczy swoje Pacjentki.

Koszt uczestnictwa

OSTATNIE MIEJSCA W PRZEDSPRZEDAŻY!

Przy zgłoszeniu do 22 września 2024 r.- taniej o 200 zł netto!

Udział STANDARD

Online

28.10.2024

Ta wersja zawiera:

  • gwarancję uczestnictwa w praktycznym szkoleniu prowadzonym przez doświadczonego i cenionego specjalistę,
  • certyfikat potwierdzający uczestnictwo w szkoleniu.
Udział PREMIUM

Online

28.10.2024

Ta wersja zawiera:

  • gwarancję uczestnictwa w praktycznym szkoleniu prowadzonym przez doświadczonego i cenionego specjalistę,
  • certyfikat potwierdzający uczestnictwo w szkoleniu,
  • dostęp do nagrania szkolenia przez 14 dni po zakończeniu.
 

Potrzebujesz informacji?
Skontaktuj się z nami!

Formularz kontaktowy